joi, 20 decembrie 2007

Au fost oameni care au ramas pe loc

BUCURESTI REVOLUTIONAR – Episodul 5

Bucuresti Revolutionar este un serial ce prezinta episoade diverse din zilele bucurestene ale Revolutiei Romane cu scopul de a reda atmosfera si trairile oamenilor acelei perioade. Pentru o relatare riguroasa a evenimentelor, dati clic aici.


Mihalache Daniel Vasile, avea 17 ani in decembrie 1989. In 21 decembrie 1989 a fost prezent in Piata Universitatii impreuna cu alti colegi de liceu:


Grenade lacrimogene direct in manifestanti

”Am asistat ingrozit cum TAB-urile intrau cu viteza in manifestantii care strigau lozinci anticomuniste. Noi ne formasem un grup in zona restaurantului Dunarea. Pe la ora 23.30, s-au aruncat direct in manifestanti grenade lacrimogene si lumea a fost cuprinsa de panica. Unii fugeau care incotro, altii se refugiau pe strazi alaturate sau in scari de bloc, dar au fost oameni care au ramas pe loc.


Au inceput rafalele de mitraliera

Camioanele aflate in baricada au luat foc. Era si mult fum inecacios. La un moment dat imi amintesc ca cel care vorbea la portavoce a zis ca armata vrea sa ne comunice ceva important. Au inceput rafalele de mitraliera si toata lumea era ingrozita de ce se intampla. Am fugit spre Coltea si privind in spate am vazut oameni tipand, cazuti pe caldaram, incercand sa se ridice cu ultime sfortari.

Masinile blindate, apartinand probabil armatei, flancate de soldati inarmati, inaintau pe bulevard si se trageau inspre noi rafale de mitraliera. In timp ce ne retrageam, manifestantii continuau sa strige lozinci si aruncau cu ce puteau, anvelope, diverse obiecte inspre cei care ne urmareau si care erau militieni, soldati si civili ce pareau sa fie de la securitate.”

Sursa:

Romulus Cristea – Revolutia 1989

Vezi Episodul 1, Episodul 2, Episodul 3 si Episodul 4.

Niciun comentariu: